Bouwen & wonen

wonen

Een huis is een thuis. De plek waar je je veilig en prettig wilt voelen. Daarom is het belangrijk dat iedereen een passende woning kan vinden. Een huis dat je kunt aanpassen aan de levensfase waarin je je bevindt. Als VVD willen wij dat Zeewolde ook na de afronding van de Polderwijk doorgroeit. Wij spelen in op de demografische ontwikkelingen en zorgen ervoor dat de woningvoorraad daarbij aansluit. Voor specifieke doelgroepen zoals starters en ouderen op de woningmarkt willen wij dat er woningen beschikbaar zijn die passen bij hun wensen en omstandigheden. Dit doen we door de nieuwbouw te stimuleren en de doorstroming te bevorderen.


Het bouwen van betaalbare huur- en koopwoningen voor starters en jonge gezinnen wordt onze prioriteit. Wij willen de forse bouwproductie van de afgelopen jaren voortzetten met zo’n 250 woningen per jaar.

Door versneld te bouwen pakken we doorstroming aan bij zowel sociale huur, vrije huur als bij koopwoningen. Zo faciliteren we een gebalanceerde bevolkingsopbouw.

Wij willen gedifferentieerde woningbouw, dat wil zeggen een goede mix tussen (sociale) huur en koop (in alle segmenten, ook het duurdere segment, met mogelijkheid van eigen bouw). Nieuwe woningen sluiten aan bij behoeften van de doelgroep.

De gemeente gaat aan de slag met woonvormen zoals tiny houses en kangoeroewoningen. Tijdelijke, maar aantrekkelijke woningen om op korte termijn tegemoet te komen aan de woningnood kunnen bijvoorbeeld gebouwd worden ‘achter de Gamma’ in de Polderwijk. 

Om snel meer woningen te kunnen bouwen, kiezen we voor korte en soepele procedures voor nieuwbouw of herontwikkeling. We bestrijden leegstand op bedrijfs- en winkellocaties door het mengen van functies voor wonen, werken, detailhandel en horeca. 

We hebben niet alleen aandacht voor het bouwen van nieuwe woningen in Zeewolde, ook de bestaande woningen en hun leefomgeving verdienen aandacht. 

Onze bedrijven maken veel gebruik van arbeidsmigranten. We willen dat arbeidsmigranten op een goede en legale manier worden gehuisvest. De gemeente faciliteert – op geschikte plaatsen – initiatieven voor de huisvesting van arbeidsmigranten.

Permanente bewoning van recreatieterreinen staan we in Zeewolde niet toe. We blijven in gesprek met (verenigde) eigenaren van woningen op deze terreinen over passende oplossingen om de leefbaarheid te waarborgen.

► Zeewolde staat voor onderscheidende (nieuw)bouw, ook met ruimte voor vernieuwende initiatieven. Woonkwaliteit in wervende groene omgeving is de leidraad.