Jeugd & jongeren

jongeren

Ouders zijn verantwoordelijk voor het gezond opgroeien van hun kinderen. Wij helpen daarbij, door een gemeente te bieden waar kinderen op een veilige en prettige manier kunnen opgroeien en hun talenten kunnen ontwikkelen.  


Opgroeien gaat nu eenmaal niet zonder horten en stoten. Van ouders verwachten wij dan ook verantwoordelijkheid voor het gezond opgroeien van hun kinderen. We bieden hulp waar dat nodig is. 

We pakken de wachtlijsten in de jeugdzorg aan. Dat geldt zowel voor reguliere als voor hoog-specialistische jeugdzorg. Ieder gezin heeft één hulpverlener als aanspreekpunt. Dat creëert vertrouwen en maakt dat hulp effectief geboden kan worden.

Het coronavirus heeft het belang van mentale gezondheid onderstreept. Door met scholen en sportverenigingen al vroeg in te zetten op het weerbaar maken van de jeugd en het bespreekbaar maken van mentale gezondheid, kunnen veel problemen worden voorkomen. Huiselijk geweld en kindermishandeling zijn de hoogste prioriteit. Waar signalen zijn van kindermishandeling moet dit herkend worden door hulpinstanties. In deze situaties moet hulp altijd direct beschikbaar zijn.

Sporten kan een belangrijke uitlaatklep zijn voor jongeren. We dragen financieel bij aan het sporten van kinderen, als hun ouders dit niet kunnen betalen.

Sportverenigingen, scholen en buitenschoolse opvang werken nauw samen om de schoolgaande jeugd zoveel mogelijk te laten bewegen. Jongerenwerkers, buurtsportcoaches en andere professionals kunnen hierbij helpen.