Gemeente

De gemeente is er om problemen op te lossen. Het belang van de inwoners staat altijd voorop. Met eenvoudige formulieren, helder taalgebruik en overzichtelijke regels helpen we alle inwoners en ondernemers vooruit in het leven en voorkomen we wachtrijen, problemen en frustraties. We bundelen onze krachten en werken met plezier samen om de problemen op te lossen in onze eigen straat, buurt of wijk. Daarom vinden we het belangrijk dat de gemeente slimme en creatieve initiatieven van inwoners en ondernemers aanmoedigt. En bij belangrijke besluiten worden onze inwoners in een zo vroeg mogelijk stadium worden betrokken.


We vinden de kwaliteit van de dienstverlening van onze gemeente belangrijk. Brieven en formulieren van de gemeente zijn voor iedereen begrijpelijk.

De digitale dienstverlening van de gemeente is van goede kwaliteit. Inwoners kunnen hun zaken zoveel mogelijk vanuit huis regelen en wanneer het hen uitkomt. We starten met het online aanvragen van zaken als VOG, rijbewijs en paspoort en met het thuisbezorgen van producten.   

Het gemeentehuis is fysiek bereikbaar en kent openingstijden buiten kantoortijden voor zaken die je niet digitaal kunt regelen. Bij vragen is het altijd mogelijk om persoonlijk contact te hebben in plaats van via een computer.

De gemeente zorgt ervoor dat ICT volledig up-to-date is, zodat privacygevoelige informatie van inwoners beschermd is tegen digitale hacks en cyberaanvallen. 

Een transparante overheid vinden wij belangrijk. De gemeente informeert inwoners over gegevens die belangrijk zijn om een oordeel te kunnen vormen over het lokaal bestuur, zoals de besteding van subsidies. 

De wereld houdt niet op bij de gemeentegrens. De gemeente werkt efficiënt samen met collega’s in de omgeving als dit leidt tot betere oplossingen voor bereikbaarheid, regionale werkgelegenheid of woningbouw.

Zeewolde moet met haar lokale regels niet strenger zijn dan de landelijke regels. De regels moeten ook vlot en duidelijk uitlegbaar zijn.

Het enthousiasme van de samenleving benutten we zoveel mogelijk. Daarom steunen we initiatieven van ondernemers en verenigingen en denken we proactief mee bij een verenigingen-, ondernemers- of duurzaamheidsloket.

Bij het opstellen van nieuw beleid wordt iedereen die dit direct raakt betrokken. Daarbij creëert de gemeente vooraf duidelijke verwachtingen om teleurstellingen achteraf te voorkomen. Zo werken we aan draagvlak en beter beleid.