Openbare orde en veiligheid

Wij willen dat iedereen in Zeewolde veilig kan wonen, verblijven, werken en ondernemen. Samen met inwoners en ondernemers zorgt de gemeente voor een veilige leefomgeving. Mensen worden niet geboren als crimineel maar glijden vaak af door een onveilige omgeving, een slechte opvoeding en/of verkeerde vrienden. Het is daarom belangrijk dat de gemeente bij de aanpak van criminaliteit kiest voor de juiste balans tussen repressie en preventie.


We maken ons zorgen over drugsgebruik bij onze jongeren, vandalisme bij de sportverenigingen en de stijging van cybercrime en oplichting via Internet. We willen dat in het nieuwe integraal veiligheidsplan daar meer actie op wordt gezet. 

Vandalisme en overlast zijn een grote ergernis. De politie grijpt waar nodig altijd in. Raddraaiers en hangjongeren worden opgespoord en aangepakt. We wijzen ouders op hun verantwoordelijkheid en stellen ze aansprakelijk indien dit nodig is.

Crimineel geld mag de bovenwereld niet bereiken. De gemeente is scherp op ondermijning, drugscriminaliteit en witwaspraktijken. We weigeren een vergunning of trekken deze in als deze misbruikt worden voor het faciliteren van criminele activiteiten.

Er moet voldoende aandacht zijn voor fysieke veiligheid, zoals brandveiligheid, vervoer van gevaarlijke stoffen, infectieziekten en crisisbeheersing. We zien de Veiligheidsregio als belangrijk schakelpunt voor het blijvend verbeteren van de fysieke veiligheid in ons gebied.  

Het is belangrijk dat politie, brandweer en ambulances 24 uur per dag beschikbaar zijn. De hulpdiensten zijn op tijd als je ze nodig hebt. We willen de aanrijtijden van zowel de brandweer als de ambulance moeten verbeteren in Zeewolde.  

De politie en buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) zijn zichtbaar op straat en in wijken. Extra boa’s vergroten de zichtbaarheid van handhaving en bestrijden kleine criminaliteit.

Onze boa’s verdienen de juiste middelen om voor onze veiligheid te zorgen. Indien nodig gebruiken zij wapenstok en/of pepperspray. Ook willen we dat ze gebruik kunnen maken van technologie zoals cameratoezicht en bodycams om hun veiligheid en die van onze inwoners en hulpdiensten te vergroten.

We steunen initiatieven voor geavanceerde camera beveiligingssystemen op de bedrijventerreinen, zoals al is gestart op Horsterparc.