Economische zaken

Belastinggeld wordt verdiend door onze ondernemers en inwoners. Dit geldt moet zuinig en zinnig worden besteed. We willen dat duidelijk is waar ons belastinggeld aan wordt uitgegeven. Een gemeente is pas gezond als de financiën op orde zijn. Door een toename aan taken staan de gemeentelijke financiën van Zeewolde de laatste jaren onder druk. De belasting houden we echter zo laag mogelijk, passend bij het voorzieningenniveau.


De uitgaven en inkomsten van de gemeente Zeewolde zijn transparant. De begroting en de jaarrekening zijn goed leesbaar. Bewoners en ondernemers krijgen jaarlijks op een laagdrempelige wijze inzage waaraan geld is besteed en welk effect is bereikt.

We geven niet meer geld uit dan er binnenkomt. Voordat we nieuw geld uitgeven, kijken we of het niet met bestaande middelen kan. Structurele uitgaven moeten met structurele inkomsten worden gedekt. 

We zijn voor zo laag mogelijke gemeentelijke lasten voor inwoners en ondernemingen

De reserve van de gemeente dient op een acceptabel niveau te zijn. Overschotten worden niet verdeeld over allerlei potjes, maar dienen te worden toegevoegd aan de algemene reserve of dienen indien mogelijk terug te gaan naar de belastingbetaler. 

De gemeentelijke leges zijn gebaseerd op de kostprijs. ‘De gebruiker betaalt’ is het uitgangspunt.