Onderwijs

Goed onderwijs biedt kinderen en jongeren de kans op een gelijke start en geeft ze kennis en vaardigheden mee waar ze de rest van hun leven profijt van hebben. Ook op school leren we kinderen wat onze normen en waarden zijn en hoe we in Zeewolde met elkaar omgaan. 


 Het is belangrijk dat een school goed en veilig bereikbaar is. Daarom zorgen we voor een veilige toegang tot de school, met veilige wandel- en fietsroutes. Ook kijken we naar bijvoorbeeld ‘kiss and ride’ parkeerplekken. Vervoer voor speciaal onderwijs wordt vergoed naar een school die volgens de zorgindicatie passend is voor de leerling.

(Cyber)pesten is een veel voorkomend probleem onder jongeren, of dit nu op straat, in de klas, op het sportveld of online is. In onze gemeente zetten we ons actief in voor het maken van afspraken die pesten tegengaan en zullen voorkomen.

School is een sociale ontmoetingsplaats. Daarom stimuleert de gemeente dat er ruimte in of nabij het schoolgebouw is die bijdraagt aan de ontwikkeling van kinderen, op het gebied van muziek, sport en cultuur. 

Wij vinden de aanwezigheid van voortgezet onderwijs in Zeewolde van groot belang. Wij zijn voorstander van uitbreiding van de Levant tot een volledige middelbare school. Belangrijk is daarvoor dat er bij voldoende aanwas van kinderen ook voldoende opleidingsplaatsen beschikbaar zijn.

De beroepsgerichte opleidingen in Zeewolde moeten verder ontwikkeld worden. De aansluiting met het bedrijfsleven kan versterkt worden. Het leer- en ontdekcentrum techniek zien wij als een waardevol initiatief.

Schoolverlaters zonder startkwalificatie moeten we als gemeente niet willen. Gemeente maar ook ouders moeten zich inspannen dit te voorkomen. Drang en soms dwang zijn soms nodig in belang van het kind. De menselijke maat zou op alle terreinen moeten worden gehanteerd.

Sporten kan een belangrijke uitlaatklep zijn voor jongeren. We dragen financieel bij aan het sporten van kinderen, als hun ouders dit niet kunnen betalen.

Sportverenigingen, scholen en buitenschoolse opvang werken nauw samen om de schoolgaande jeugd zoveel mogelijk te laten bewegen. Jongerenwerkers, buurtsportcoaches en andere professionals kunnen hierbij helpen.