Sport

Sport verbindt, geeft zelfvertrouwen, plezier en ontspanning. Door te sporten zorgen we bovendien goed voor een gezonde, duurzame en weerbare samenleving. Het is belangrijk dat we in beweging blijven en dat sport voor iedereen toegankelijk is. Daarom werken we samen met scholen, sportverenigingen en andere maatschappelijke instellingen zodat iedere inwoner van jong tot oud kan bewegen. 


Zeewolde is prachtig gelegen aan het water, waarmee zij zich nog meer kan profileren op het gebied van watersport. Wij vinden dat er op ingezet moet worden om een aantal spraakmakende watersportevenementen naar het dorp te halen.

Dit betekent dat wij voorstander zijn van het uitdiepen van het Wolderwijd en zorgen dat waterplanten het varen niet hinderen (regelmatig maaien). Een openbare, altijd bereikbare botenhelling hoort daar ook bij.

Sportevenementen zoals de Endurance en de Z-tot-Z tocht zijn een manier om Zeewolde op de kaart te zetten, te verbinden en mensen in beweging te krijgen. Daarom gaan we actief in gesprek met organisaties van grotere sportevenementen om dit voor elkaar te krijgen.

In ons sportbeleid geven we in het bijzonder aandacht aan gelijke kansen en de gelijke behandeling van al onze inwoners. 

We willen ervoor zorgen dat sport op jonge leeftijd wordt gestimuleerd en dat bijvoorbeeld scholen meer gebruik kunnen maken van sportvelden en andere faciliteiten die overdag niet worden gebruikt. De rol van de buurtsportcoach/sportmakelaar zal meer coördinerend moeten worden. 

Wij vinden het belangrijk dat de gemeente bij de inrichting van haar openbare ruimte nadrukkelijk rekening houdt met het inrichten van sport- en spelvoorzieningen zoals goede routes door de wijken voor bijvoorbeeld lopen, rennen, skeeleren en trapveldjes.

Sporten is belangrijk voor de fysieke en mentale gezondheid. We willen sport inzetten als hulpmiddel voor onze inwoners met wie het minder goed gaat. 

Iedereen doet mee, jong oud en ook sporters met een beperking. Wij willen dat G-sport structureel gefaciliteerd blijft.