Duurzaamheid & milieu

Zeewolde staat in de top van meest duurzame gemeenten in Nederland en dat willen we zo houden, vooral ook door huishoudens en bedrijven te stimuleren initiatieven te ontplooien. Huizen gaan van het gas af, zonneparken en windmolens verschijnen en blijven in ons landschap. Dat zijn flinke veranderingen, die om verstandige keuzes en draagvlak vragen. Duurzaamheid biedt kansen voor economische groei en een fijne leefomgeving. Maar duurzaamheid moet wel betaalbaar zijn voor onze inwoners en ondernemers. We willen initiatieven en ambities bieden op een manier zodat bedrijven en huishoudens kunnen aanhaken of acties kunnen ontplooien.


 De energietransitie en verduurzaming bieden grote kansen voor het stimuleren van innovatie en werkgelegenheid. De gemeente voert actief beleid om deze nieuwe sectoren te steunen, en biedt ruimte als proeftuin.       
Er moet actief worden ingespeeld op de energietransitie. De gemeente stimuleert de lokale opwekking en opslag van duurzame energie, zoals door windmolens (opschalingsproject loopt), zonnepanelen en bijvoorbeeld restwarmte. 

Wij ondersteunen het streven naar een groter aandeel duurzame energie. Daarbij stimuleren we milieubewust ondernemen, met een grote rol voor de lokale opwekking van duurzame energie.

We maken per wijk een plan voor de verduurzaming van woningen en bouwprojecten. Samen met bewoners en gebouweigenaren kijken we naar de beste oplossing. 

We zijn voorstander van het toepassen van zonnepanelen op strategische locaties, bijvoorbeeld langs infrastructuur en op dijken. Wat ons betreft vooralsnog op beperkte schaal en op 'slimme locaties'. We vinden dat er zoveel mogelijk zonnepanelen op het dak geplaatst moeten zijn voordat er zonnevelden op het land worden ingericht.

Bij de overgang naar een andere vorm van woningverwarming streven we naar een kostenneutrale transitie met een vergelijkbaar wooncomfort in alle seizoenen. Het gasnetwerk behouden we voor de toekomst en houden we beschikbaar voor nieuwe toepassingen.

De circulaire economie biedt kansen. Hergebruik en upcycling zijn volop in ontwikkeling en ook het aantal kleinschalige initiatieven voor lokaal produceren en consumeren groeit. De VVD juicht deze ontwikkeling toe en ziet hier een stimulerende rol voor de gemeente.