Zorg

Als je gezondheid je in de steek laat, helpen we elkaar. We vinden het normaal dat familie, buren en vrijwilligers elkaar helpen. Als dat niet lukt, staan professionele medewerkers klaar voor de ondersteuning die je nodig hebt. Wij willen dat iedereen de zorg krijgt die bij hem of haar past. Veel mensen willen zo lang mogelijk zelfstandig wonen en leven, in hun eigen omgeving en met de ondersteuning die ze daarbij nodig hebben. Juist daarom is het belangrijk dat de gemeente zorg dichter bij mensen aanbiedt.


Zorg moet voor iedereen betaalbaar blijven. Daarom zetten we in op preventie en passende zorg. Onder andere Het Vraaghuis vervult hierin een belangrijke functie als poortwachter en verwijzer naar de juiste hulp. Ook scholen, huisarts, sportclubs en overige hulpverleners hebben hierin een belangrijke rol.

We stimuleren vestiging van woon- en zorglocaties in of dicht bij voorzieningen, zodat meedoen van mensen met een beperking makkelijker wordt en minder inzet nodig is op vervoer.

We ontzorgen onze mantelzorgers. Er is een centrale plek waar mantelzorgers terecht kunnen met vragen en informatie, bijvoorbeeld een WMO-loket of het Vraaghuis. Welzijnsorganisaties onderhouden contact met mantelzorgers om overbelasting te voorkomen en nemen drempels weg door kennis te delen.

De zorgdiensten worden scherp ingekocht waarbij niet het aanbod, maar de cliëntvraag naar zorg centraal staat. We willen grip creëren op de geleverde diensten door met name van de dienstverleners snelle, adequate en bondige verslaglegging en facturering te vragen.

Wij zetten in op verbetering van de schuldhulpverlening. De gemeente moet daarom een actieve rol spelen in de doorverwijzing naar MDF/ vraaghuis. Vroegsignalering is daarbij van belang maar ook educatie op scholen voor middelbaar onderwijs, lesprogramma’s ondersteund door organisaties als het NIBUD juichen wij ook toe. 

Instanties die subsidies ontvangen van de gemeente dienen ook aan te geven hoe zij (gaan) samenwerken met andere (hulpverlenende) instanties en wat dit betekent voor de reductie van de kosten en de verbetering van de dienstverlening aan de cliënten.

Wij blijven constructief meekijken en meedenken met de exploitatie van gesubsidieerde instellingen zoals de bibliotheek en De Verbeelding.

Sporten is belangrijk voor de fysieke en mentale gezondheid. We willen sport inzetten als hulpmiddel voor onze inwoners met wie het minder goed gaat.