Openbare ruimte

We wonen allemaal graag in een wijk waar we ons thuis voelen. Een wijk die groen, schoon en veilig is. Waar we (al dan niet met elkaar) een bijdrage leveren aan het onderhoud van de straat, de tuin, balkon en straat. De gemeente stimuleert dat de wijk en buurt schoon blijven. Want als dat goed gebeurt, wordt de afvalstoffenheffing lager.


 Zeewolde is ruim opgezet en heeft een groene openbare ruimte. Dat willen we zo houden. Zo zorgen we voor een omgeving die klimaatbestendig is en houden we onze wijken aantrekkelijk.

Hondenpoep, zwerfvuil, vuilnis rondom afvalcontainers, graffiti en andere overlast worden aangepakt en vernielingen snel hersteld. De kosten hiervan worden door actieve handhaving zoveel mogelijk verhaald op de veroorzaker. Vernieuwende initiatieven kunnen helpen overlast en ergernis te voorkomen, zoals een ‘bloementuin’ bij afvalcontainers.

Bij het onderhoud van groen werken we zoveel mogelijk samen met inwoners. Initiatieven van bewoners en organisaties om de eigen straat of buurt te vergroenen en onderhouden worden van harte aangemoedigd.

De gemeente is verantwoordelijk voor afvalinzameling en –verwerking, maar de uitvoering gebeurt door een afvalverwerker. Als het ophalen en verwerken van afval goedkoper kan, dan wordt dit voordeel teruggeven aan de inwoners. 

De gemeente zoekt de samenwerking op met het Waterschap om wateroverlast te helpen verminderen en maatregelen te nemen om gevolgen van hitte en droogte op te vangen. Zowel bij bouwplannen, als weg- en natuuronderhoud wordt rekening gehouden met bodem en waterbeheer: beter vasthouden van water, tegengaan van verspilling en stimuleren van het hergebruik van water.

► Niet alleen voor mensen, maar ook voor dieren is Zeewolde een prettige gemeente. We spannen ons er daarom voor in om het leefklimaat van alle dieren (zowel hobby als beroepsmatig) zo goed mogelijk te maken. Dat betekent groen en ruimte voor dieren, voldoende en veilige uitlaatplekken met afvalbakken en faciliteiten als opbergzakjes voor hondenpoep.