Ondernemen

Als het goed gaat met de lokale ondernemers, dan gaat het goed met Zeewolde. We zijn een grote logistieke hotspot, hebben een innoverende agrarische sector, een zakelijke dienstverleningssector, een hoogwaardige voedingsindustrie en nog veel meer. Zeewolde heeft nog steeds een negatieve arbeidsbalans, met een relatief hoog opgeleide bevolking. We willen ons daarom meer gaan richten op kennisintensieve banen, bijvoorbeeld in de technologie. We pleiten daarom voor ambitieuze Economische Agenda 2022-2026, gericht op een heldere positionering van Zeewolde als groene aantrekkelijke gemeente met een relatief hoger opgeleide bevolking, waarbij we de negatieve arbeidsbalans in Zeewolde willen verminderen.


Het is belangrijk dat ondernemers kunnen ondernemen in een veilige, flexibele en aantrekkelijke omgeving met ruimte voor initiatief. Een aantrekkelijk centrum is van toegevoegde waarde voor inwoners en trekt mensen aan van buitenaf. 

We willen in overleg met de ondernemers ook op zoek gaan naar een beleid en aanpak om bijvoorbeeld het gewenste horeca plein en andere centrum doelstellingen te realiseren.

We willen de samenwerking in de Ermelo Harderwijk Zeewolde (EHZ) economische regio uitbouwen om de economische kansen van Zeewolde te vergroten. Tegelijk hechten we ook aan samenwerking met de Metropool Regio Amsterdam. 

We steunen de (komst van een) Bedrijfs-Investerings-Zone (BIZ) zowel in het centrum als op Trekkersveld.

Ondernemers weten zelf het beste hoe zij hun bedrijf willen runnen. Door ondernemers de ruimte te geven, stimuleert de gemeente ondernemers het beste te doen. 

Wij steunen (startende) ondernemers. Dit kan enerzijds door de netwerkmogelijkheden te stimuleren. Anderzijds is het voor (startende) ondernemers van belang om een goede werkplek of bedrijfslocatie te hebben, thuis, op een bedrijventerrein of in het centrum.

We willen naar nieuwe beoordelings- en vestigingscriteria en uitgangspunten voor Horsterparc. Er zou opnieuw gekeken moeten worden om bedrijven in de kennisintensieve en technologie sector aan te trekken met een toename van arbeidsplaatsen voor hoger opgeleiden. 

Zeewolde is met haar uitgestrekte grondgebied een aantrekkelijke gemeente voor de grootschalige projecten die veel ruimte vragen zoals een datacenter of een datacenter hyperconnectiviteitshub (cluster van datacenters). De VVD Zeewolde is zeer terughoudend aangaande de komst van een nieuw datacenter of een hyperconnectiviteitshub (of een cluster van datacenters) op haar grondgebied naast Trekkersveld 4. 

Strategische aankoop van bebouwing kan sturing geven bij gewenste ontwikkelingen zoals herstructurering of herprofilering van bedrijventerreinen.

De VVD wil graag dat – naast het bedrijfsleven – de gemeente ook meedoet aan regionale initiatieven die bijdragen aan de profilering van Zeewolde. 

De gemeente geeft opdrachten zoveel mogelijk aan lokale ondernemers binnen de mogelijkheden van de wet. We steunen onze lokale ondernemers door initiatieven als dag van de ondernemer, door Zeewolde Zakelijk. We steunen het Zelfstandigen loket Zeewolde waar ondernemers terecht kunnen voor vragen, vergunningen en schuldhulpverlening.

Ondernemers krijgen van de gemeente normaliter maximaal één aanslag per jaar waarop alle lokale lasten staan vermeld.

Ondernemers krijgen meer mogelijkheden om creatief te ondernemen. Zelf kunnen zij het beste beslissen wanneer hun winkel open of dicht gaat, ook op zondag.

Een gezellig centrum trekt mensen. De VVD wil de centrumondernemers meer ruimte geven om ook buiten de winkel een uitstalling of kraam te plaatsen. Hiervoor wordt eenmalig een afspraak gemaakt over bijvoorbeeld het aantal vierkante meters wat voor de uitstalling gebruikt kan worden.

Op iedere eerste zaterdag van de maand kunnen lokale en regionale (agrarische) ondernemers hun streekproducten in de foodsector verkopen op het Kerkplein. Zij nemen hiervoor een eigen kraam mee. Een vergunning is niet nodig. Horecaondernemers (ook buiten het centrum) kunnen hun terrassen verder uitbreiden.

► We zien het aantrekken van een HBO/Universitair (onderzoeks)instituut als waardevolle aanvulling voor de lokale en regionale economie. Hierdoor worden innovaties op bijvoorbeeld het gebied van watermanagement, landbouw, toerisme en logistiek gestimuleerd en gerealiseerd.